Cukrové pasce na vás číhajú všade

Pozor na nezdravé cukrové pasce!
Všetci vieme, že by sme si mali dávať pozor na spotrebu cukru. Vyhnúť sa cukru však nie je také jednoduché. To, že výrobok nevyzerá „sladko“, neznamená, že neobsahuje cukor. To platí rovnako pre výrobky s nízkym obsahom cukru a bez cukru. Reklama je často len reklama. Tu sa dozviete, čo sa v skutočnosti skrýva za týmito pojmami a ako môžete rozpoznať skrytý cukor.
Čo je to skrytý cukor?
Jednoducho povedané, skrytý cukor je taký druh cukru, ktorý by ste v potravine na prvý pohľad nečakali. Hoci neexistuje žiadna štandardná definícia, za skrytý cukor sa vo všeobecnosti považuje cukor obsiahnutý v potravinách, ktorý sa skrýva pod iným názvom, a preto ho na prvý pohľad nemožno rozpoznať ako cukor. Aj keď potraviny, ktoré údajne neobsahujú cukor, ako napríklad saláma alebo ovocný jogurt, obsahujú okrem prírodného cukru aj pridaný cukor.
Aby ste sa tomu vyhli, dobrou voľbou sú nespracované potraviny, ale aj alternatívy cukru alebo dokonca úplné zrieknutie sa cukru. Ale buďte opatrní! Ak bežne konzumujete veľa cukru a zrazu sa úplne vzdáte sladkého, môžete pocítiť akýsi druh odvykania od cukru sprevádzaný nepríjemnými pocitmi, únavou, bolesťami hlavy a kŕčami v žalúdku.
Ako rozpoznám skrytý cukor v potravinách?
Je ľahké zistiť, či potraviny obsahujú skryté cukry. Pozrite sa na obsah cukru v tabuľke nutričných hodnôt produktu a potom skontrolujte, či sa zložka s cukrom v názve nachádza aj na vysokom mieste v zozname zložiek produktu.
Ale pozor! Skrytý cukor sa môže skrývať aj pod iným názvom. Všetko, čo končí na „-óza“ (napr. fruktóza, glukóza, …), je cukor.
Ak chcete rozpoznať skrytý cukor v potravinách, najprv sa pozrite do tabuľky výživových hodnôt. Musí tam byť uvedené, koľko gramov cukru výrobok obsahuje. Táto hodnota však neposkytuje žiadne informácie o tom, aký druh cukru obsahuje a či ide o prírodný alebo pridaný cukor.
Na to sa musíte bližšie pozrieť na zoznam zložiek a tu sa to komplikuje. Pretože aj zložky, ktoré nemajú v názve slovo cukor, môžu byť cukrami alebo potravinami s vysokým obsahom cukru.
Medzi potraviny s vysokým obsahom cukru patrí napríklad med, sirup agáve a sirupy. Dalo by sa teda povedať, že tento priemysel je veľmi kreatívny, keď pred vami skrýva cukor. Okrem toho je tu ďalší trik, pretože zoznam zložiek sa vždy riadi rovnakým princípom. Najviac obsiahnutá zložka vo výrobku sa nachádza vždy ako prvá na zozname zloženia. Keďže však cukor môže mať mnoho rôznych názvov, často sa rozdeľuje medzi viacero zložiek. V dôsledku toho sa názvy jednotlivých cukrov posunú na koniec zoznamu zložiek. Prečo sa však ľudia tak veľmi snažia a jednoducho sa bez cukru nezaobídu? Cukor totiž vyvoláva chuť na jedlo a môže byť dokonca návykový. To spôsobuje, že ľudia chcú kupovať stále viac a viac.
Cukor a jeho názvy
Cukor môže mať mnoho názvov a označení. Preto nie je také ľahké ho rozpoznať. Môže sa skrývať aj v sladkých prísadách, ktoré sa používajú na sladenie, napríklad v mede. Celkovo je tu viac ako 70 názvov a výrazov pre cukor, s ktorými sa môžete stretnúť na obaloch potravín, čo je naozaj dosť veľa. Tu je niekoľko príkladov:
- sacharóza, glukóza, fruktóza, repný cukor, melasa, karobový sirup, ovocný koncentrát, hroznový cukor, kukuričný sirup, dextrin, dextróza, glukózová sušina, laktóza, sladový sirup, maltodextrín, maltóza, ryžový sirup, galaktóza, d-ribóza, sušina kukuričného sirupu, sirup z hnedej ryže, hroznový mušt a iné…
Skrytý cukor v podstate spoznáte podľa toho, že má v názve slovo cukor alebo sirup alebo končí na „-óza“. Zvyšok mien si ľahko zapamätáte a vďaka tomu už do cukrovej pasce nepadnete.
Skrytý cukor vo výrobkoch napriek tvrdeniam „nízky obsah cukru“ a „bez cukru“?
Každý z nás už niekedy čítal na obale tvfrdenia „bez cukru“, „s nízkym obsahom cukru“, „o 30 % menej cukru“, „bez pridaného cukru“ a mnohé ďalšie. Teória znie určite dobre, ale sú tieto výrobky naozaj zdravšie?
Zdravšie možno nie, ale skutočne obsahujú menej priemyselného cukru. Ale ani výrobky „bez cukru“ nie sú úplne bez cukru. Tvrdenie, že potravina neobsahuje cukor, ako aj každé tvrdenie, ktoré môže mať rovnaký význam pre
pre spotrebiteľa, je povolené len vtedy, ak výrobok neobsahuje viac ako 0,5 g cukru na 100 g alebo 100 ml (1).
Na zdravšiu náhradu sladkej chuti, môžete použiť iné sladidlá alebo priame náhrady cukru, ako je maltitol, xylitol alebo sorbitol. Náhradné cukry majú podobnú sladivú silu ako priemyselný cukor a výrazne menej kalórií.
Maltitol má len polovicu kalórií v porovnaní s priemyselným cukrom. Okrem toho nespôsobuje také zvýšenie hladiny cukru v krvi ako normálny cukor.
Pozor! Aj za „nízkotučnými“ alebo light výrobkami sa často skrýva cukrová pasca, pretože tuk je nositeľom chuti. Napriek menšiemu množstvu tuku spotrebitelia očakávajú rovnakú chuť a konzistenciu ako pri plnotučnej verzii.
Na dosiahnutie tohto cieľa sa často pridáva cukor. Pozorne sa teda pozrite a uistite sa, že ste neprekročili denný limit cukru. Odporúčané je znížiť príjem cukru na menej ako 10 % celkového energetického príjmu (2).
Skryté cukry v nápojoch
Cola, Fanta a iné nealkoholické nápoje sú jasné cukrové bomby, málokto sa nechá oklamať. Nie sú to ani cukrové pasce medzi nápojmi, ale smoothies alebo hotové kávy z chladiacej vitríny nimi sú. Aj instantný čaj často obsahuje veľa cukru. Keď si však spomeniete na takéto nápoje, na cukor ani nepomyslíte, najmä nie na smoothies. Sú naozaj zdravé. Z hľadiska vitamínov a minerálov sú zdravé, ale problémom je skrytý cukor. Ovocie prirodzene obsahujú fruktózu, ktorá sa koncentruje v smoothies. Prírodný cukor z celého ovocia je v skutočnosti zdravší ako sladkosti s priemyselným cukrom, ale keď ich pripravíte ako smoothie, rýchlo ich skonzumujete v príliš veľkom množstve bez toho, aby ste sa nasýtili. Niektorí výrobci smoothie dokonca trochu osladia. Je možné, že niekedy prijmete viac cukru zo smoothie ako z klasickej sladkosti o ktorej viete, že cukor obsahuje.
Príklady každodenných, nevedomých cukrových pascí
Všetko, čo sme vám práve povedali, vám teraz ukážeme na príklade skutočných potravín ako príklad skrytého cukru. Aby to bolo trochu jasnejšie, spočítajme cukor v kockách cukru. Jedna kocka cukru váži 3,3 gramu, pri výpočtoch zaokrúhľujeme na 3 gramy.
- Pomarančový džús obsahuje 132 gramov fruktózy na 1,5 litra. To je 44 kociek cukru.
- Omáčka na grilovanie obsahuje 30 gramov cukru na 100 mililitrov, takže celá fľaša s objemom 220 mililitrov obsahuje 25 kociek cukru.
- Červená kapusta v pohári obsahuje aj 25 kociek cukru.
- Balzamikový krém, ktorý sa často používa na ochutenie šalátov alebo paradajkovo-mozzarellových pokrmov, pozostáva z koncentrátu hroznového muštu, čo nie je nič iné ako cukor. Takže 250 mililitrov obsahuje 116 gramov cukru alebo 39 kociek cukru.
- To, že Nutella je plná cukru, nie je žiadna novinka. Väčšina ľudí si však neuvedomuje, koľko sladkosti sa v nej skutočne nachádza. Na priemerný sendvič s Nutellou natrieme približne 15 gramov čokoládovej nátierky, čo sú 3 kocky cukru.
- Ovocný jogurt, ktorý si často vychutnávame medzi jedlami, sa tiež ukazuje ako pasca na cukor, 150-gramový kelímok obsahuje 20,25 g cukru, čo je približne 7 kociek cukru.
- Hotové omáčky tiež obsahujú skrytý cukor. Dali by ste si do paradajkovej omáčky cukor? Mnohí výrobcovia hotových potravín tak robia. V 400 mililitroch omáčky sa nachádza celých 33,2 gramov cukru. To je 11 kociek cukru.
- Zavárané uhorky tiež obsahujú 11 gramov cukru na 100 gramov (odkvapkané). Celkovo má pohár s uhorkami bez zálievky hmotnosť 190 gramov, v ktorých je ukrytých 7 kociek cukru.
Záver: Konzumujte nespracované potraviny, aby ste nespadli do cukrových pascí
Cukor sa skrýva pod mnohými názvami a v rôznych zložkách používaných na sladenie potravín. Preto sa oplatí pozrieť sa na zadnú stranu obalu všetkých výrobkov a bližšie sa oboznámiť s tabuľkou výživových hodnôt a zoznamom zložiek. Vždy musí byť presne uvedené, koľko cukru výrobok obsahuje. Cukor sa teda pred vami nemôže úplne skryť. Podľa zoznamu zložiek môžete zistiť, aký druh cukru alebo sladidla obsahuje (priemyselný cukor, fruktózu, stolový cukor alebo iné formy). Takto sa môžete sami rozhodnúť, aký druh sladidla chcete konzumovať. Sladidlá nezvyšujú hladinu cukru v krvi a nevyvolávajú chuť na jedlo (3).
Ak sa chcete vyhnúť skrytým cukrom, namiesto konzervovaných potravín si vyberajte nespracované potraviny, ako sú napríklad prírodné jogurty, ovocie a čerstvú zeleninu. Cukor sa skrýva v mnohých výrobkoch, ktoré by ste nečakali. Začína to zaváranými uhorkami, pokračuje klobásami a nekončí to ani pri polotovaroch, ako sú lasagne alebo omáčky na cestoviny. Ak chcete niečo sladšie, napríklad palacinky na raňajky, alebo ak je pre vás prírodný jogurt či nízkotučný tvaroh príliš jednotvárny, UNICORN DUST je tu pravé pre vás. Namiesto cukru používame najmä sladidlá a cukor udržiavame v rozmedzí 0,2-0,8 gramov cukru na porciu.
Vďaka UNICORN DUST sa nemusíte vzdať sladkej chuti a zároveň ušetríte až 50 g cukru na porciu.
Toto by vás tiež mohlo zaujímať.

Premeň svoj život pomocou zdravých návykov: Manuál pre ženy
Si pripravená vytvoriť trvalú zmenu vo svojom živote a získať benefity zdravých návykov?

Chôdza: zbraň na spaľovanie tukov
Chôdzov sa dokážete prekrokokovať k vášej vytúženej postave a zdraviu. Zistite prečo!

Aký je rozdiel medzi chlorellou a spirulinou?
V tomto článku nájdete prehľad rozdielov medzi chlorellou a spirulinou a dozviete sa o ich benefitoch.